Mi fér bele 2016-ba? - Hoshin Kanri gondolatok... - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Mi fér bele 2016-ba? - Hoshin Kanri gondolatok...

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: A3HoshinKanriCélokmeghatározásaLeantervezésfolyamatfejlesztés

Mi fér bele 2016-ba? - Hoshin Kanri gondolatok...

Egyszer egy híres egyetem MBA kurzusának időgazdálkodással kapcsolatos képzésre egy neves vendégelőadót hívott meg. A rövid bemutatkozást követően a szakértő kirakott az asztalra egy nagy, átlátszó befőttes üveget és elkezdte nagyobb kövekkel telerakosgatni. Amikor feltelt az üveg kövekkel így szólt a hallgatósághoz:

- Tele van az üveg?
kérdezte.
-
Igen kiáltotta mindenki.

Ekkor ismét az asztal alá nyúlt és elővett némi tört kavicsot, amelyeket az edényben álló kövekre helyezett, s óvatosan elkezdte rázni az egészet, hogy azok a nagyobb kövek közti réseket kitöltsék. Ezt egészen addig folytatta, amíg több apró kavics már nem fért az üvegbe.

-  Nos? Megtelt már az üveg?
kérdezte ismét.

Néhányan azonnal megértették az egész tevékenység lényegét és hangosan így válaszoltak:

-  Nem.

Ezt követően a szakértő felemelt egy zacskó homokot és azt kezdte óvatosan az edénybe tölteni, míg fel nem telt ismét.

-  És mit gondolnak most? Feltelt az üveg?
kérdezte harmadszor
- Nem.
kiáltották egyöntetűen a résztvevők

Végül egy üveg vízzel töltötte csurig az edényt az előadó.

Mi ennek a történetnek a tanulsága? Vajon csak az időgazdálkodásra alkalmazható?

  • Talán nincs olyan elfoglalt személy, akinek meg egy rövid megbeszélés nem fér bele az idejébe?  

  • Vagy ne hagyjunk megoldatlanul bármilyen kicsi is legyen a probléma, amelybe nap, mint nap beleütközünk?


Nos, én így gondolom:
Tegyük fel, hogy az előbb említett kövek, kavicsok, homok és a víz a megoldandó feladatokat jelentik méret és komplexitás tekintetében az idei esztendőre, az üveg, pedig a rendelkezésre álló problémamegoldó kapacitást.

Amennyiben az Ön vállalatának a 2016-os befőttes üvege vízzel van színültig tele, akkor vajon mi történik, ha egy nagyobb követ, vagy akár kisebb kavicsot akar bármilyen óvatosan is belehelyezni?Kapisgálja már?

„First things first”, ahogy az angol mondja, azaz először kezdje a fontos folyamatfejlesztési feladatokkal! Ennek megtervezéséhez és nyomon követéséhez nyújt segítséget az A3-as terv, azaz a Hoshin Kanri folyamat.

Hogy miért A3?

Egyszerűen egy ekkora méretű lapon meg tudja tervezni és nyomon követni makroszinten a főbb feladatokat, s így biztos lehet, hogy egyetlen nagyobb kő sem marad ki 2016-os üvegéből…Keressen bizalommal nemcsak Hoshin Kanri, hanem bármely Lean Six Sigma kérdéssel kapcsolatosan 2016-ban is!

Folyamatfejlesztési projektekben gazdag, boldog új évet kívánok!

Ui.:
Ismeri a viccet, ahol az előadó megállt a homokos résznél és az egyik hallgató felállt sörrel a kezében odalépett mellé?
J
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz